Nieuwsberichten

Dakgoot leeghalen
9 maart 2023

Het dak op voor een grote voorjaarsschoonmaak

Het begin van de lente is van oudsher een mooi moment voor de grote voorjaarsschoonmaak. Nog steeds is het een geschikte periode om belangrijke (schoonmaak)klusjes rondom het huis op te pakken. Denk aan het schoonmaken van je zonnepanelen en dakgoten. Dan ziet je monument er niet alleen piekfijn uit, je zorgt ook voor een hogere energieopbrengst en voorkomt mogelijke schade door overvolle dakgoten. Maar waar begin je en waar moet je op letten?
50 jaar Monumenten Goes
27 februari 2023

Monumentenwacht luidt 50-jarig jubileum op grote hoogte in!

Op donderdag 23 februari luidde MonumentenwachtNL op feestelijke wijze haar 50-jarig bestaan in. Precies een halve eeuw geleden schreven Walter Kramer (Rijksdienst voor de Monumentenzorg) en Yde Schakel (restauratieaannemer) zich in als stichting. Een mooi jubileum dat groots gevierd mag worden!
Voorzetramen
2 december 2022

Feiten en fabels over verduurzaming van je monument

Er doen een aantal hardnekkige fabels de ronde wat betreft het verduurzamen van je woonhuismonument. Maar wat is feit en wat is fabel? Je leest het hier.
Warmtepomp
1 september 2022

Hybride warmtepomp een goede optie voor monumenten?

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. 
Foto van Coert
25 augustus 2022

Een woonhuismonument met zonnepanelen: er is meer mogelijk dan je denkt!

Met het investeren in zonnepanelen of -collectoren valt snel veel winst behalen in energie, warmte en in geld. Toch zien eigenaren van woonhuismonumenten of beeldbepalende gebouwen vaak door de bomen het bos niet meer.
Woonhuis
16 augustus 2022

Maak kennis met de Monumentenwacht tijdens de Open Monumentendag

In het weekend van 10 en 11 september vindt de 36e editie van de Open Monumentendag (OMD) plaats.
Nationaal Restauratiefonds
21 januari 2022

Vergoeding paspoort

Het aanvragen van een duurzaam monumentenpaspoort brengt kosten met zich mee. Om de drempel voor monumenteigenaren te verlagen, vergoedt het Restauratiefonds 50% van het duurzaam monumentenpaspoort, met een maximum van 500 euro.
Instandhoudingssubsidie
29 december 2021

Instandhoudingssubsidie (1 februari t/m 31 maart 2022)

Eigenaren van rijksmonumenten zonder woonfunctie kunnen tussen 1 februari en 31 maart 2022 een instandhoudingssubsidie (Sim) aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De subsidie is bestemd voor reguliere onderhoudskosten op basis van een 6-jarig onderhoudsplan. Ook groene en archeologische rijksmonumenten vallen onder deze regeling.
Woonhuissubsidie
29 december 2021

Woonhuissubsidie (1 maart t/m 30 april 2022)

Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) behandelt de subsidieaanvraag.