Weg met die viezigheid 

Zonnepanelen krijgen op het dak veel te verduren; stuifmeel, blad, vogelpoep en zand zijn een aantal voorbeelden. Deze viezigheid kan ervoor zorgen dat de panelen minder energie opbrengen en dat wil je natuurlijk niet! Daarom is het verstandig om de zonnepanelen een keer in de vijf jaar schoon te maken. Doe dit voor de zomerperiode, aangezien deze periode de meeste zonuren heeft en dus de hoogste opbrengsten geeft. 

Uitbesteden of zelf aan de slag?

Zonnepanelen reinigen is niet de makkelijkste klus. Zeker bij een monumentaal dak besteed je de klus misschien liever uit aan een professional. En dat kan natuurlijk. Doe je het toch liever zelf? Hierbij een aantal tips om aan de slag te gaan met deze grote schoonmaak.

Tip 1: Het is verstandig om een dag te kiezen die niet al te zonnig is, want de panelen kunnen dan erg warm worden. 
Tip 2: Zet het zonnestroomsysteem uit voordat je begint met schoonmaken.
Tip 3: Let op dat je niet tegen/op de zonnepanelen leunt, staat of zit. 
Tip 4: Heel belangrijk: gebruik géén hogedrukspuit, dit kan de panelen beschadigen. Een tuinslang werkt prima. 

Voorkom schade, reinig je goten!

En als je dan toch op het dak staat, kun je gelijk de dakgoten reinigen. Door blad, takken en ander vuil kunnen verstoppingen ontstaan in de dakgoten. Als ze dan eenmaal verstopt zijn, zoekt het water een andere weg. Dit kan leiden tot schade aan je dak, muren en goten. Het is dus verstandig om twee keer in het jaar de dakgoten schoon te maken. 

Aan het werk

Maak een vuilniszak vast aan de ladder, zodat je het vuil makkelijk weg kan gooien. Daarna spoel je de dakgoten schoon met de tuinslang. Blijft er vuil aan de dakgoot zitten? Gebruik dan een schuurspons of staalborstel, maar ga voorzichtig te werk om beschadigingen te voorkomen. Tot slot spoel je de dakgoten nog een keer schoon met de tuinslang en je dakgoten zien er weer blinkend uit! Meer praktische tips over het schoonmaken van monumentale daken en dakgoten? Je vindt ze hier.